Gondoltad már úgy, hogy egyszerűen nem vagy jó az időgazdálkodás terén? Hiába olvastál el temérdek cikket a témában, mégsem jutottál előrébb. Hidd el, hogy ez nem véletlenül van így: a helyzet az, hogy azokat a dolgokat, amik az időmenedzsment alapelveiként tüntetnek fel a neten, már te is régóta ismerted. Tisztában vagy vele, hogy ha felkelnél korábban, akkor nyernél pár órát, vagy ha előre betábláznád magad feladatokkal a hétre, akkor több-kevésbé tudnád magad tartani a tervhez. A gond az, hogy ezek hosszú távon nem nyújtanak megoldást arra a problémára, hogy mindig jusson időd a valóban fontos dolgokra: bármennyire is furcsának tűnik, minden bizonnyal már magadban is realizáltad, miről van szó: jelenlegi formájában az időgazdálkodás nem működik. De akkor mégis mi a megoldás? El kell kezdened másképp gondolkodni. Kezdd ezekkel a lépésekkel.

Az első lépés: soha ne az idődet próbáld meg beosztani. Meglepő módon ez a legnagyobb hiba az időmenedzsment kapcsán, amint elkövethetsz. A kevés idő sokkal inkább egy kifogás, mint probléma, és ha nyernél plusz öt órát, azt is el tudnád tölteni felesleges dolgokkal. Fontos, hogy elvonatkoztass az óráktól és percektől, mert ez csak frusztrációt okoz majd.

A második lépés: kezdj el az eredményekre koncentrálni. Ha sikerül elvonatkoztatnod az időtől, már sokkal könnyebb lesz ezt megtenned. Az időgazdálkodás sokaknál megbukik ott, amikor bejön egy váratlan teendő. Ilyenkor felborul a szépen betervezett hét, és hacsak nem történik valami csoda, az emberek elcsúsznak a teendőikkel, ami frusztrációhoz vezet. Ahelyett, hogy mindig az órádat néznéd, a valóban fontos feladatokra szánj annyi időt, amennyi szükséges. Ezt már Wolf Gábor is megmondta.

A harmadik lépés: ne gondold azt, hogy a több feladat automatikusan jobb eredményeket hoz majd. Ha egy nap csak egy olyan teendővel végzel, ami brutális eredményt hoz, máris jobban jársz, mintha megcsinálnál tíz apróbb, de jelentéktelen dolgot. A lényeg, hogy a szigorú időmenedzsment csak arra jó, hogy magadat korlátozd. Kezdj el másképp gondolkodni, így nem csak egy csomó frusztrációtól kíméled meg magad, de az eredmények is jobbak lesznek.